DEșTEPT CU BANII



Deștept cu banii

Emisiune interactivă de educație financiară și divertisment

 

 

Regulamentul concursului

 

 

 

Introducere

 

Emisiunea are formatul unui quiz-show în cadrul căruia se confruntă 2 echipe formate din 2 membri între care există legături strânse: fie sunt membri ai aceleiași familii (soț-soție, părinte-copil, frați), fie sunt parteneri în cadrul unui mic business (IMM). Participanții trebuie să aibă minim 18 ani împliniți la data difuzării emisiunii, sau minim 16 ani împliniți pentru minorii care intră în componența unei echipe împreună cu unul dintre părinți sau cu un frate mai mare.

 

Premii:

 

Vor fi produse 6 ediții, care se vor difuza la Kanal D, după cum urmează:

  • 4 ediții preliminare, în cadrul cărora se confruntă 2 echipe, iar câștigătorul primește un premiu în valoare de 1.500 de euro (7.500 de lei) și merge în semifinală.
  • semifinala, în care se confruntă cei 4 câștigători ai edițiilor preliminare; dintre aceștia, cele mai bune 2 echipe câștigă premiul de ediție, câte 1.000 de euro (7.500 de lei) fiecare și merg în finală.
  • finala, în care se confruntă cele 2 echipe câștigătoare ale semifinalei, iar învingătorii vor intra în posesia marelui premiu de 5.000 de euro (25.000 de lei).

 

Valoarea premiilor este brută, câștigătorii urmând a suporta taxele și impozitele cuvenite.

Premiul se împarte egal între cei doi membri ai echipei câștigătoare, cu excepția cazului în care în echipă este un minor, când premiul va reveni integral celuilalt membru (adult) al echipei.

 

Mecanism:

 

  1. Edițiile preliminare

 

Cele două echipe încep confruntarea cu un portofoliu de 1.000 de puncte, care, în funcție de răspunsurile corecte sau greșite pe care le dau, poate scădea sau crește. La final, echipa care a adunat cele mai multe puncte este declarată câștigătoare.

 

Prima rundă: concurenții sunt invitați să răspundă la 5 întrebări, fiecare cu 4 variante de răspuns, adresate de prezentatori și afișate pe videowall. Va răspunde la fiecare întrebare echipa care a apăsat prima buzzer-ul (care devine activ doar după ce a fost citită integral întrebarea). Dacă răspunsul este corect, echipa primește 100 de puncte, iar dacă este greșit, este penalizată cu 100 de puncte. Există și opțiunea ca, în cazul unui răspuns corect, echipa să aleagă în locul celor 100 de puncte o poliță de asigurare, pe care o va putea folosi ulterior.

 

Runda a doua: Fiecare echipă primește, separat, câte 3 întrebări, fiecare cu câte 4 variante de răspuns, asemănătoare ca gen cu cele din runda 1. Dacă răspunsul este greșit, echipa este penalizată cu 100 de puncte. Dacă este corect, primește 100 de puncte sau o asigurare, la alegere, precum și dreptul de a intra pe Drumul banilor.

Echipa (oricare dintre membrii acesteia) trebuie să eticheteze cu „adevărat” sau „fals” un număr de 5 enunțuri simple, care sunt citite de către prezentatori. Eticheta trebuie spusă cu voce tare, în maximul 3 secunde, înainte ca prezentatorul să înceapă următorul enunț.

 

Numărul de etichete corecte este folosit pentru a avansa (același număr de câmpuri) pe un traseu gen Monopoly, ale cărui câmpuri sunt însă ascunse, ele devenind vizibile doar în momentul în care echipa ajunge pe unul dintre ele.

În total sunt 25 de câmpuri, care pot conține:

  • puncte (12): 50(5), 100(4), 200 (2), 500 (1)
  • evenimente (ne)prevăzute care afectează bugetul familiei (5): accident de mașină, incendiu/inundație în locuință, problemă majoră de sănătate, copilul pleacă la studii în străinătate
  • mergi 5 câmpuri înainte, înapoi la start (3)
  • încă 5 întrebări (2)
  • nimic (2)
  • BONUS (1)

În cazul în care echipa ajunge pe un câmp cu „eveniment neprevăzut”, pierde 200 de puncte sau poate folosi o asigurare (dacă are de la runda precedentă).

Singurele câmpuri vizibile vor fi 5, 15 (pe care avem „+5”) și 10, 20, care vor fi goale.

Dacă o echipă reușește să ajungă pe câmpul „final”, adică al 25-lea, primește un bonus de 1.000 de puncte.

 

Runda a treia (finală): Este adresată o singură întrebare, mai complexă, cu 3 variante de răspuns, pentru care cele 2 echipe au la dispoziție 1 minut de gândire (cu countdown), după care buzzerul devine activ și va răspunde echipa care a apăsat prima. Dacă alege răspunsul corect, își va dubla punctele acumulate în primele două runde. Dacă alege un răspuns greșit, își va înjumătăți punctele existente.

În cazul în care nicio echipă nu apasă buzzerul, va fi invitată să răspundă cea care a acumulat mai puține puncte în primele două runde.

Echipa care are la final cele mai multe puncte va primi premiul ediției, în valoare de 1.500 euro (7.500 de lei) și merge mai departe, în semifinală.

 

2. Semifinala

 

Cele 4 echipe semifinaliste încep confruntarea cu un buget de 1.000 de puncte fiecare. În fiecare rundă se vor confrunta câte 2 echipe, pe perechi trase la sorți înaintea rundei (primele 2 runde) și pe baza clasamentului (runda a treia).

 

Runda 1:

Primele 2 echipe, conform tragerii la sorți, sunt invitate să răspundă la câte 2 întrebări de echipă, fiecare cu 4 variante de răspuns, adresate de prezentatori și afișate pe videowall. Dacă răspunsul este corect, echipa primește 100 de puncte, iar dacă este greșit, este penalizată cu 100 de puncte. Există și opțiunea ca, în cazul unui răspuns corect, echipa să aleagă în locul celor 100 de puncte o poliță de asigurare, pe care o va putea folosi ulterior.

Mecanismul se repetă în cazul celorlalte două echipe.

 

Runda 2: Se repetă mecanismul rundei 2 din tururile preliminare, cu diferența că echipele își câștigă dreptul de a răspunde apăsând buzzerul. Vor fi adresate 3 întrebări fiecărei perechi de echipe, conform noii trageri la sorți care va avea loc înainte de a începe runda.

 

Runda 3: Se repetă mecanismul rundei finale din tururile preliminare. De data aceasta perechile de echipe nu mai sunt trase la sorți, ci, în funcție de punctele acumulate după primele 2 runde, vor fi grupate locul 1 cu locul 3 și locul 2 cu locul 4.

 

La final, în funcție de numărul de puncte acumulate, primele două echipe sunt declarate câștigătoare ale ediției, primesc fiecare premiul de 1.500 de euro (7.500 de lei) și merg în finală.

 

3. Finala

 

Cele 2 echipe finaliste încep confruntarea cu un buget de 1.000 de puncte fiecare.

 

Runda 1: Se repetă mecanismul rundei 1 din edițiile preliminare.

Runda 2: Se repetă mecanismul rundei 2 din edițiile preliminare.

Runda 3: Se repetă mecanismul rundei finale.

 

Echipa care acumulează cele mai multe puncte este declarată câștigătoarea concursului și intră în posesia premiului cel mare de 5.000 de euro (25.000 de lei).